30 Temmuz 2017 Pazar

Weihenstephaner - Hefe Weissbier | Dünya'nın En Eski Birası



Bugün köşemizde bira tarihinin en ağır topu var. Bira tarihinin nüvesini oluşturan Weihenstephaner ile birlikteyiz. Zemin elverişli, hava hafif esintili... Weihenstephaner'ı denemek için bundan daha güzel bir ortam zor bulunur...

Tarih

Weihenstephaner'ın tarihi 725 yılına kadar dayanıyor. Ancak biranın ilk olarak 'Weihenstephaner' adını alması 1040 yılında oluyor. 725 yılında Aziz Corbinian ve 12 arkadaşı Nahrberg tepesine bir Benedikten Manastırı inşa ediyorlar ve burada yaşamaya başlıyorlar. Özellikle Aziz Corbinian'ın Weihenstephaner için önemi oldukça büyük ama buna başka bir yazımızda değineceğiz, yoldan çok sapmayalım.

Özetle; aradaki 300 yılı aşkın süreye rağmen Weihenstephaner bilinen en eski bira markası. Almanya'da Munich'liler Bayern Munich ve BMW gibi büyük markalara ev sahipliği yapmasından dolayı kendilerini üstün görür ve diğer şehirler tarafından çok sevilmezler. Bayern Munich ve BMW ekseninde haklı gibi gözükseler de aynı üstünlüğü bira konusunda söylemek güç. Tıpkı Munich gibi Bavyera bölgesinde yer alan Freising şehri Almanya'nın bir numaralı bira markası olan Weihenstephaner'a ev sahipliği yapmakta.

İlk paragrafta bahsettiğimiz Benedikten Manastırı Weihenstephan Manastırı olarak adını alıyor ve 955 yılında büyük bir saldırı atlatıyor. Macarların manastırı talan etmesinden sonra Benedikten Keşişleri manastırı tekrar inşa ediyorlar. Ancak manastırın atlattığı tek sıkıntı bu olmuyor ve 1085 - 1463 yılları arasındaki süre zarfında manastır dört defa yanıyor, üç defa salgından dolayı boşaltılıyor, 30 yıl savaşları sebebiyle İsveç ve Fransız işgaline uğramakla birlikte 955 yılında Macarların yaptığını bu sefer Avusturyalılar yapıyor ve manastırı talan ediyorlar. Bununla beraber deprem gibi doğal afetlere de maruz kalan manastır birçok kez yok olmakla karşı karşıya kalsa da Benedikten Keşişleri tekrar tekrar manastırı inşa ediyorlar ve manastırın bugünlere kadar ayakta kalmasında başrolü oynuyorlar. Daha sonradan 1803 yılında Bavyera eyaletine devredilen manastır; Weihenstephaner birasını devlet çatısı altında üretiyor.

Anektod

Weihenstephan Manastırı aynı zamanda bir Bira okuluna sahip. Bu okulda bira yapımına önem veriliyor ve 1895 yılında kurulan akademi 1930 yılında Munich Teknik Üniversitesi'ne devrediliyor. Okul şu anda aktif olarak Munich Teknik Üniversitesi çatısı altında faaliyet göstermekte ve brewmaster'lık eğitimi verilmekte.

Etiket

Daha önce incelediğimiz Paulaner Salvator'a oranla daha sade bir etiket görmekle birlikte çok büyük bir tarihsel öneme sahip bir etiket olduğunu söyleyemeyiz. Weihenstephaner 1923 yılından bu yana Bavyera Eyaleti'nin bayrağına yer verilen bir etikete sahip.


Özellikler

Weihenstephaner Hefe - Weissbier bir buğday birası. Tıpkı Paulaner gibi Weihenstephaner de Reinheitsgebot (Alman Saflık Yasası) 'a göre üretilmekte ve su, arpa maltı, buğday ve şerbetçiotu haricinde herhangi bir madde katılmıyor. Şerbetçiotları tıpkı Paulaner'de olduğu gibi Hallertau bölgesinden gelmekte. Maya olarak ise Weihenstephaner - 68 kullanılıyor. Bu maya içerisinde phenol (karanfil aroması) ve ester (muz aroması) var. Biranın mayşe oranı ise %12.7 bir weissbier olduğu için doppelbock kadar yüksek bir mayşe oranı ile karşılaşmıyoruz. Alkol oranı ise %5.4. 0.5'lik şişenin kalorisi 210 olsa da ülkemizde sadece 0,33'lük şişelerde raflarda yer aldığını belirtelim. 

Hazır yeri gelmişken; Weihenstephaner'in 15 çeşit birası bulunuyor. Türkiye'de ise sadece Weihenstephaner Hefe - Weissbier ve Weihenstephaner Vitus çeşitlerini raflarda bulabiliyorsunuz. Bu iki bira da weissbier sınıfında yer alıyor. Maatteessüf; ülkemizde doppelbock sınıfında yer alan Weihenstephaner Corbinian çeşidi bulunmuyor. Paulaner'e oranla Weihenstephaner'ı birçok büyük marketlerde ve tobacco shoplarda bulabilirsiniz. 

Tadım - Köpük - İçim

Paulaner'de olduğu gibi Weihenstephaner'ı da Efes bardağına hükmettim ancak gittiğiniz restoranlarda Weihenstephaner'ın kendi bardağı ile biranızı içebilirsiniz. Birçok mekanda bardağa rastladığımı da belirteyim. 


Weihenstephaner'ın şişe görünümü bu şekilde Paulaner'in şişesi ile oldukça benzediklerini söylemeliyim. Şimdi şişeyi açma zamanı!

Weissbier bardağa nasıl konur. (birasevdasi.net)



Şu köpüğe yapılacak yorum tek kelime ile muazzam! Şişenin 2/3'lük kısmı bardağın içinde ve üç parmak kalınlığında bir köpük oluşuyor. Şişeyi açtığınızda ve birayı bardağa dökerken yukarıda bahsettiğimiz karanfil ve muz aromalarını burnunuzda hissedebiliyorsunuz. Ayrıca gaz ve köpük kombinasyonu oldukça üst seviyede. 


Tüm şişeyi boşalttıktan sonra o ihtişamlı, üç parmak kalınlığındaki köpük kendini bir parmak kalınlığındaki köpüğe bırakıyor. Vee biradan ilk yudumu alma zamanı!

İlk tadımı aldıktan sonra Türk biralarında hissettiğiniz o acımsı tadın gelmesini bekliyorsunuz ama Weihenstephaner sizi bu konuda biraz üzecek. Çünkü hiçbir şekilde acılık hissetmiyorsunuz. Bununla beraber bira tatlı da değil. Bu noktada harika bir tat yakalanmış. Paulaner Salvator'da olduğu gibi maya tadını baskın bir şekilde almıyorsunuz ve Weihenstephaner Hefe - Weissbier bunu müthiş bir dengeye oturtmuş. Ayrıca yüksek değil orta gövdeli bir bira yani ağzınızda ağır bir tat bırakmıyor ve böylece içimi çok rahatlaştırıyor. Bununla beraber Weihenstephaner'ı 4-7 derece arası bir soğuklukta tüketmenizi öneririm. 

Özetle; bugün Weihenstephaner Hefe - Weissbier köşemizin konuğuydu. Paulaner Salvator'a oranla gündelik yaşamda çok daha rahat bulabileceğiniz ve tüketim açısından daha çok tercih edebileceğiniz, içimi enfes bir birayı sizlere tanıtmaya çalıştım. Köşemizin bir sonraki konuğu ise kazandığı ödüllerle markanın en değerli parçası olan Weihenstephaner Vitus ile karşınızda olmaya çalışacağım.

İyi geceler Türkiye. Her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan...


Kamu Spotu: Özendirme değil fikir belirtme açısından yazılmıştır.

KAYNAK:

1- https://www.weihenstephaner.de/en/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Weihenstephaner - Hefe Weissbier | Dünya'nın En Eski Birası

Bugün köşemizde bira tarihinin en ağır topu var. Bira tarihinin nüvesini oluşturan Weihenstephaner ile birlikteyiz. Zemin elverişli, hav...